Náthaűző viaszbonbon DIY


Biztosan Ti is ismeritek a Yankee Candle Tart elnevezésű illatos, égethető viaszait. Egyre több márka dob piacra hasonló terméket, hiszen szuperül lehet illatosítani az apró viaszokkal az otthonunkat, ráadásul az egész gyertyázós, párologtatós dolognak van egy egészen különleges hangulata. Nemrég eszembe jutott, hogy biztosan nem nagy ördöngösség házilag ilyet készíteni, de arra jutottam, hogy nem bajlódom ilyesmivel. Aztán meggondoltam magam, mikor bevillant, hogy nem csak hangulatjavítóként, de megfelelő illóolajakat használva, akár gyógyírként is használhatnánk ezeket az apróságokat. Ez a bejegyzés egy kiegészítés a videóhoz, amiben megmutatom, hogyan kell elkészíteni ezeket a bonbonokat. Ha szeretnéd megnézni a videót, görgess le, ott megtalálod a linket hozzá. 


Először is az illóolajakról, amiket láthattok a videóban; ahogy említettem, szerintem az eukaliptusz- és citromolaj az, aminek az illata a legjobban át tud segíteni minket a náthával járó betegségeken. Az Aromax illóolajait szoktam venni (Müller), meg vagyok velük elégedve, az áruk is nagyon jó (pláne, hogy a citromosat most épp akciósan vetten 600-700 Ft-ért). Leírások a dobozokról: 

Eukaliptuszolaj - A friss, enyhén kámforos illatú illóolajat megfázásos tünetek enyhítésre, koncentráció fokozásához és párologtatáshoz ajánljuk.

Citromolaj - A friss, citromhéjra emlékeztető illatú illóolajat megfázás tüneteinek enyhítésére, levegő frissítésére és párologtatáshoz ajánljuk. 

Más illóolajakkal vagy akár illóolaj kombinációkkal is próbálkozhatunk, a kész bonbonokat kis dísztasakokba téve akár ajándékba is adhatjuk vagy levendulás változatban szekrényillatosítónak, molyűzőnek is használhatjuk.  



Amire még szükség van a bonbonokhoz az illóolajon túl: viasz (ez lehet mér elhasznált gyertya maradéka vagy akár teamécses is), egy öntőforma, egy kanál/pálcika az illóolaj elkeveréséhez, 2 lábos a melegítéshez. 

Melegítés vízgőz fölött: Két lábosra van szükségünk, egy kisebbre, aminek füle is van és egy nagyobbra. Ezeket egymásba helyezzük - a kisebb lábost a füle tartja fent a nagyobb peremén - és a nagyobb lábost felöntjük vízzel, úgy, hogy a kisebb lábos alját ne érje el. Elkezdjük forralni a vizet, az így keletkező gőz hatására olvad fel a kisebb lábos tartalma, ami ez esetben viasz, de ugyanígy szoktam csokit is olvasztani, mondjuk díszítésnek tortára. 

A folyékony viaszba csöpögtessük a nekünk szimpatikus illóolajat, illetve, ha szeretnénk színezni a bonbonunkat, ilyenkor tegyünk a még forró viaszba színes zsírkrétát. Ha színes gyertyát szeretnénk ehhez használni, azt olvasszuk fel a többi viasszal együtt. 


Ezek a házi készítésű viaszbonbonok ugyanúgy működnek, mint bolti társaik, csak bele kell őket dobni egy párologtatóba és meggyújtani alattuk egy gyertyát. A viasz elolvad, az illat felszabadul és betölti a szobánkat. Ha pár használat után már nem érezzük az illóolajat, hagyjuk megszilárdulni a párologtató tetejében a viaszt, majd valami hegyessel nyúljunk alá oldalról, így a viasz  "kiugrik" a párologtató tetejéből. 

Remélem, tetszik Nektek az ötlet, IDE KATTINTVA meg tudjátok nézni a videót a YouTube csatornámon. Ha elkészítitek a bonbonokat, mutassátok meg a műveteket a #negiluyblog hashtag használatával az Instagramon és/vagy a Facebookon! 

0 megjegyzés: