Evés, ivás | Fogyókúra

Kép forrása: LINK

Az egyik legfontosabb dolog a fogyókúra során, hogy odafigyeljünk arra, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. Ha már változtatnunk kell, próbáljunk megbarátkozni az új összetevőkkel, ételekkel, ne úgy gondoljunk rájuk, mint sanyargatóinkra. Főleg, ha nagyobb súlyvesztésre törekszünk, ne vonjunk meg semmit a szervezetünktől (hiszen egészségesek is szeretnénk lenni, nem csak karcsúak). A cukor a gondolkozáshoz kell, néhány vitamin pedig csak zsírban oldódik/szívódik fel. Így ezek is fontosak, csak nem mindegy, mennyit viszünk be belőlük.

Találjuk ki a saját étrendünket, állítsuk fel a saját szabályainkat! Olyan ételeket, italokat fogyasszunk, amik jól esnek és emellett nem hizlalóak. Ha élelmiszerek, ételek, italok között válogatunk, mindig figyeljünk oda a címkén feltüntetett értékekre (kalória, cukor, zsír, stb...).

IVÁS
Fogyasszunk nagy mennyiségben folyadékot a fogyókúra során, hogy szerveink megfelelően tudjanak működni. A legjobb természetesen a víz. Teát, kávét ha lehet fogyasszunk cukor nélkül. Higgyétek el, így is jó ízük van, hamar hozzá lehet szokni. Teából válasszatok olyant, aminek erősebb íze van, nekem például a bogyós gyümölcsösek jöttek be, ezek cukor nélkül is finomak, ráadásul az igazi gyümölcstea nem tartalmaz kalóriát.

A különböző (persze 100%-os) gyümölcslevek fogyasztása is jót tesz, főleg, ha nem szedünk vitaminokat. A gyümölcscukortól nem kell félni, nem annyira rossz, mint az a cukor, ami az üdítőkbe kerül. Természetesen a gyümölcslevet sem kell nyakra-főre inni.

Nem szabad elfelejteni, hogy az italokkal is viszünk be kalóriát a szervezetünkbe, így azt is számoljátok bele a napi fogyasztásotokba, amit megisztok! (Ezt sokan elfelejtik.)


Ezen a képen sokak kedvenc üdítőitala van az egyik üvegben, a másikban annyi cukor, amennyit egy ilyen üveg itóka tartalmaz. 2000Kalóriás étrendnél ez a cukormennyiség a napi bevitel 62%-át teszi ki (56g). Ha fogyni szeretnénk kevesebb kalóriát kell bevinnünk, így ez az 56g cukor kiteheti a teljes cukorbevitelünket. 600Kalóriás étrendnél ez a mennyiség kb. 206%-ot jelent.

EVÉS
Cseréljünk le a csokikat, chipseket egészséges nassolni valókra, például karikázzunk zöldséget helyettük, amiket mártogathatunk különböző szószokba is akár. Egy szelet csoki tartalmazhat annyi kalóriát, mint egy fogyókúrás ebéd → figyeljünk oda arra, hogy mit vásárolunk!

SOK KICSI SOKRA MEGY, ha nassolásról van szó. Az ember bekap egy drazsét, meg még egyet, meg még egyet, merthogy az úgysem fog ártani. De igen! Ha bekapsz egy falatot, azt pedig követi a többi, hamar rengeteg felesleges kalóriát vihetünk be.
A csokoládét, cukorkát helyettesítsük gyümölcsökkel, müzliszelettel vagy mézzel. Ha a szervezetünk egészségesebb formában megkapja azt ízt, amire vágyik, egy idő után nem fog nehezünkre esni kerülni még a kedvenc falatjainkat sem.

Sokat tehetünk magunkért azzal, ha a már megszokott ételeinket átalakítjuk, például azzal, hogy kevesebb cukrot, lisztet, stb... használunk. A megszokott ételek fogyasztásával nem fogjuk hiányolni azokat a „régi jó falatokat”. De nem szabad félnünk az új dolgoktól sem! Ha valami újdonságra vágyom vagy segítséget szeretnék kapni az ételek átalakításához, el szoktam látogatni ide: www.nosalty.hu

Diétás és fogyókúrás ételeket is találhatunk itt, illetve ihletet a saját szánk íze szerint megkreált finomságokról. Igen, finomságokról! A fogyókúra nem szabad, hogy csak ízetlen dolgokból álljon.

Sok-sok apró praktikával is segíthetjük még a fogyást, például azzal, hogy:
  • lecseréljük az étolajat, mondjuk olívaolajra
  • rágózással serkentjük az emésztésünket
  • fűszerekkel serkentjük az emésztésünket
  • kisebb tányért választunk a nagy helyett - kisebb tányéron a kisebb adag nagyobbnak tűnik
Ilyen és ehhez hasonló gondolatokat, praktikákat a blog-vlog facebook oldalán fogok megosztani veletek: www.facebook.com/negiluy

Tehát találjuk ki magunk az étrendünket, hogy a fogyókúra során is jókat ehessünk. Sose menjünk éhesen bevásárolni, mert akkor rengeteg felesleges dologgal rakjuk tele majd a kosarunkat és nem figyelünk semmi másra csak arra, hogy ezt is meg akarom enni, azt is meg akarom enni...

Tervezzünk előre, mondjuk két-három nappal. Ha úgy fekszünk le aludni, hogy tudjuk, hogy mit fogunk enni reggelire, könnyebben elkerülhetjük azt, hogy hirtelen felindulásból a nem éppen megfelelő falatokat vegyük magunkhoz. :)

Kis odafigyeléssel és gondolkodással hatalmas eredményeket érhetünk el a fogyókúrában úgy, hogy közben nem sanyargatjuk magunkat, nem lesz rossz a közérzetünk és nem lesznek hiánybetegségeink sem (mint például a koplalástól).

A blogra fel fogok tölteni egy-két fogyókúrás receptet is, olyan ételek lesznek ezek, amiknek az elkészítését magam találtam ki, vagy ismerősöktől kaptam. Ha van kedvetek, küldhettek recepteket Ti is, ezeket névvel együtt (vagy ha szeretnétek anélkül) szívesen kiteszem a blogra. :)

2 megjegyzés:

  1. A nosalty nagyon jó oldal, én is sok receptet ,,loptam" már innen :)
    A bevásárlós részben teljesen igazad van, ha annyira kell sietnem, hogy éhesen megyek hiperbe, akkor inkább elveszek 1-2 kiflit vagy zsemlét a pékárutól, és a pénztárnál mondom, hogy volt ez és ez.
    Már várom a recepteket! :)
    És még egyszer hadd mondjam ha nem is utoljára: nagyon élvezetes olvasgatni a blogod, nézni a vlogod!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, az ember vásárol össze-vissza, a kasszánál pedig még ott vigyorognak ránk a csokik, cukrok, a nyomrunk meg kacsintgat feléjük. Köszi, hogy írtál, nagyon örülök, ha tetszik a blog-vlog. :)

      Törlés